sreda, 14. december 2011

1489019 - paradoksi zdravstva

[mataj]
Javno zdravstvo za to ni stimulirano. Zdravnik ne sme biti plačan po operaciji oziroma po predpisanem zdravilu.

Ja! Uradno! Zato do operacij ne prihaja brezplačno v okviru "javnega zdravstva".
Pa so, v ta namen, čakalne vrste in čakalne dobe neskončno dolge.
Dokler bolnik ne doume subtilno mu poslanega sporočila.
Pa se, ko se Matilda neha šaliti, hehe, pač naroči "samoplačniško".
Ter pri taistem zdravniku pride takoj na vrsto.
Pa ga ta, seveda da s [samoplačniškimi] operacijami total prebukirani kirurg operira.
Pa izpade de facto, da je plačan po operaciji.
In je še naprej in hkrati "javni" zdravnik iz "javnega" zdravstva.
Pa se eto zgodi, da colariči slovenistanski, poleg 6 tisoč EUR reketa na mesec za kobajagi "javno" zdravstvo, ekstra plačajo še operacijo, Recimo srca. Samoplačniško. Da jim ni treba čakati 51 mesecev. Ker to kvari planiranje. Ker marsikdo vmes kar na lepem, eee...eee...kako, da kažem, eee, ... nedisciplinirano kakopak umre.

Za vse te devijacije, v sicer odličnem, ma kaj odličnem, najboljšem na svetu "javnemu zdravstvu", so krivi, seveda, kdo drug kot neo-liberalci, ki non-stop neki serejo o ne-javnem zdravstvu. Pa so jih eto zdravniki-specialisti slišali. In se takoj pokvarili, ter praviloma v, na samoplačniške peneze čakajoče lovce spremenili.

Pred dvajsetimi leti "samoplačništva" ni bilo. Takrat je bil t.i. "socializem" in je bilo vobče super. Zdravnik-kirurg je srčnemu bolniku dal jasno vedeti, da mora prinesti v kuverti 750 dojčmark, da mu naredijo operacijo na srcu. To je čist neki drucega kot "samoplačništvo". Čeprav se komu zdi enako, ni. Ker gre za genijalno načelo, "čisto-drugače - a hkrati enako", oz. "vse drugačno - vse enako", kanede. Ki so ga izumili tovariši, ki se srdito in fundamentalistično-talibansko zavzemajo za total javno kobajagi zdravstvo.

Pa nam malo zamažejo oči, ko nam 25% storitev iz "javnega" abcigajo, pa nas naterajo, da jih dodatno plačamo iz kobajagi "prostovoljnega" zavarovanja. Pa nam malo zamažejo oči z "zavarovanjem zdravil". Pa nas lepo preko čakalnih vrst usmerijo v samoplačništvo. Trend je jasen. Kali ni? Reketi za "javno" zdravstvo bodo še naprej pobirani, storitve bodo pa pač na voljo izključno samoplačniško.

Link

Ni komentarjev: