torek, 26. oktober 2010

969232 - birokratiziranje, da še Kafkov Grad deluje optimistično

To je samo eden izmed neštetih corpus delicti, ki razkrivajo slovensko birokratsko blaznost.

Morda gre zgolj za mojo na steretipu temelječo zablodo, a jaz se ne morem upreti zaključku, da smo Slovenci iz zaporedja avstroogrska + boljševistično-udbaška birokracija + naša-sicer-pohvale-vredna-nagnjenost-k-temeljitost i(hehe) fasali devijacijo nagnjenosti k birokratiziranju posebne sorte, recimo mu iber-birokratiziranje, pa smo eto, na ravni kolektiviteta po volji naših večnih vladarjev navzven videti, kot nekšni davčni iber-fahidioti.

Vsak Slovenec pozna svojo davčno na pamet, tudi ko je pod vplivom psihodeličnih substanc, če pa uporablja službene kartice od podjetja pa ve na pamet še davčno od podjetja. Rojstni dan vseh članov družine pa marsikateri ne ve iz prve, hehe. Grejt sakses! "Gospod, račun na firmo rabite?" "Ja, ja, seveda, davčna je 12345678." Hehe.

Eskimi tamo dole južno, kjer je domnevno kao vedno poslovno mal bolj tužno, so od tega bili zaščiteni s svojimi balkanoidnimi manjana stajl šegami. Zdi se, da se jih boljševiška gozdna šola poročanja v komitet, navkljub udbaškemu zapovedanemu evidentiranju vsega na platformi "vsi državljani so banditi, le da UDBA ni uspela vseh še obdelati" ni tako močno dotaknila kot nas.

Očitno sta one dve drugi komponenti, (1) slovenska temeljitost in (2) avstroogrski birokratski gard bili delovali kot ploden substrat, na katerem je s strašnim pospeškom izrasla trdovratna zel boljševističnega birokratiziranja.

Zato se je Kardeljev zmazek tako močno prijel edino v Sloveniji. Ker so Eskimi tamo dole južno od samoupravljanja vzeli samo tisto kar jim je pasalo, iz vsega ostalega so se s figo v žepu delali norca, kar se je potrdilo kot edini pravilni in zdrav gard.

Edino mi smo bili bolj papeški od Papeža in smo fukjeni teater absurda, ki se mu je reklo "samoupravljanje", vsebina katerega je bila nekje v coni perpetummobilovske utopije, ki jo je profesor na znani ameriški univerzi po preučitvi jugo-samoupravljanja povzel kot: - "Lifting yourself to stratospher by pulling your bootstrap up, in other words - the mission impossible, against all laws of nature". Heheeeeeeee!

Normalno! Konec koncev samoupravljanje ni zraslo na recimo Bakarićevem ali pa Đilasovem, pač pa na Kardeljev zelniku. Slučajno? Ne bi rekel! Vsi Slovenci smo avstroogri, oprosti Edi tudi ti si Slovenec, čeprav se je po kuloarjih dolgo natolcevalo, da je tvoja etno identiteta Boljševik, hehe.

Oni dan sem našemu računovodstvu pomagal urediti nekšen manjši birokratski zaplet v zvezi z računom za neko storitev, ki jo najemamo pri Amerih.

Sprva sem se zadeve lotil na izi, a sem hitro dobil po pički, ker se naša računovodkinja ni dala ugnati. Bolj sem ji dopovedoval, da Ameri nimajo DDV in da je pri njih, tudi za njihovo IRS, račun, ki ga na koncu transakcije imaš prikazan na Web frontendu, povsem zadosten, bolj je ona insistirala, da je to kurac, da to ni nič in da mora biti to pa to. Manjkalo je samo še, da zahteva, da nam pošljejo poštemplan račun podpisan od prezidenta tiste korporacije in povrhu še podpisan "in witness" od najmanj dveh oseb.

Na koncu balade se je pomirila, nekak smo z editiranjem našega naslova in dodajanjem naše davčne v naslov zapisan v njihovem ERP sistemu, takoj za imenom firme, sklamfali "račun, ki ga bo naša dacarija akceptirala" (Hvala naši dacariji in svetemu Đeronimu! hehe), ma je vseeno najprej par dni bentela, potem pa po parih come-to-the-Jesus seansah z menoj, kjer "sva skupaj doumela druge aspekte", obrnila kučmo in začela hvaliti "ameriški način", češ, ehhh kako lušno bi nam bilo, če bi imeli tak kot Ameri. A nimamo. Kajti - takle mamo, jebote!

Ameriška IRS dela očitno drugače, drugače sledi denarne transakcije in jim očitno dol visi kaj zavezanci pisunijo po računih, ki so itak že davno, tako kot penezi postali premetavanje virtualnih entitet v računalniških sistemih. Očitno je tam edino važno, da se znesek na "računu" ujema s prejemkom/vplačilom na banki in prejemkom/stroškom raportiranim dacariji v letni davčni napovedi.

Celotnega mehanizma dela IRS v USA ne poznam, vem pa, da IRS bolj efikasno pobira davke kot naša dacarija in da v USA ni pametno češnje zobat z IRS. A vendarle evo, ljudem je tam čist simpl delati bizines, ker je administracije minimalno. Bogve kaj si mislijo o nas, ko jim naše računovodkinje zariplo dopovedujejo, da "delajo napačno", hehe. Majke mi sudija, reko mi oni dacarski dottore od Niš.

Kar pa zadeva to vplačevanje iz tega članka, smo itak v slepi ulici.

Kot prvo, koji kurac se firme morajo ukvarjati z davki in prispevki fizičnih oseb? Bruto, bruto jim naj izplačajo, pa se one fizične osebe, naj same menijo s svojo ljubljeno DURS službo in svojo ljubljeno Đamahirijo vobče.

Kolateralna korist bo, da se bodo zavedli in ovedli kako ekstremno jih klepto komunistična kamarilja ropa in reketari. Nič ni bolj zdravilnega za ta namen, kot če človečku najprej v rokico položiš recimo 2 jurja bruto bruto, potem mu pa rečeš, no zaj pa marš 1200 na desetih položnicah dati kleptokamarilji v formi reketov, ki so neokapičeni. Za obljubo močno okapičenih in manipuliranih povečini fantomskih benefitov, ki jih včasih čisto zares sploh ni in jih nekaterih v bodočnisti itak ne bo, ker je komunajzarski cilj UTD sociala vsem enako. Vsi bi bili jako srečni, ker jim za taek obljube zasegajo nebulozno vsoke zneske, hehe.

Drugo, takrat se bi zelo hitro izkazalo, da fizična oseba v deželi, ki se pohvali s škandalozno visokim procentom funkcionalno nepismenih, ne more brez napake izpolnjevati 10 položnic vsak mesec. In jim bo hitreje prišlo, da bi ena položnica z naakazilom na nek zbirni račun države čisto zadoščala, ker bi vse ostalo avtomatično razdelil kar računalnik. Podjetjem so to uvalili, a delo v zvezi s tem je še najmanjši problem. Hujše je, da je to samo vrh ledene gore birokracije, ki se jo od podjetij terja.

Po škandalu, oz. razkritju klepto-orgijanja, ki smo mu pričali v državnem kolhozu Vegrad in še v številnih drugih državnih kolhozih in kolhozih NjihovihSvojih maziljencef, ki jim je rdečkhemrska praetorijanska falanga dovolila, da ne plačajo pripsevkov, je janso čemu služi takšna rešitev. ker jebiga, če si bi vsak vplačal sam, bi si res vplačal. Mutenje ne bi bilo možno. Tako pa je, kanede?!

Naj mi kakšen goreč rdeči khmer tu na forumu argumentirano zruši, kar bo sledilo za piko tega stavka. Mirno lahko rečemo, da so kleptokamariljniki Vegrada, denar ubogih delavcev, ki so jim ga zasegli, a ne naprej vplačali, uporabili za nakup italijanske keramike za haciendo Simone Dimic. Stečaj podjetja to še najbolje poudari. Idealni scenarij.

Če mi ne bi bili dežela malih zagovedanih avstroogrskoboljševiških mramorijanskih motenih gestapoudbokagebeiziranih birokratskih umov, bi za mala podjetja, ki naredijo do milijon EUR letno, zadeve poenostavili tako kot je to v nekaterih državah, ne sicer povsod ravno do milijon EUR.

Vse kar takšna podjetja hranijo in vodijo od knjig so računi, ki jih izdajo (Ne zaradi njih, pač pa zaradi tretjih podjetij, ki niso na tem režimu!), prejeti so že prostovoljna opcija, ker so v korist teh podjetij, če slučajno presežejo definirani limit, pa hočejo uveljavljati te račune, kto davčno priznan strošek.

In tako, do recimo omenjenih milijon EUR, plačaš nekšen pavšalni davek in adijo Mare. Po mojem bi država pobrala več neto davka kot zdaj, podjetja pa vseeno bila zadovoljna, ker se jim ni treba jebati z nikakršno administracijo.

Nostalgija male družinske firme in nirvana dveh žebljov: Na levega natakneš račun, ki si ga izdal, na desnega pa račun, ki ti ga je izdal dobavitelj. Ki jih nihče ne kontrolira in nadzira. Dokler ne presežeš milijon EUR prihodka. Look Ma, no fakin adminisration whatsoever - just bizines! Etoooooooooo!

A da bi to kapnilo našim mramorijanskim umom, mora prej v Zemljo treščiti obljuden planet iz sosednje galaksije. Ker oni mislijo, da so podjetja na svetu ravno in predvsem zato, da vodijo knjige in namesto dacarije, oz. računalnika, distribuirajo peneze po njihovih fakin mutivodnih potemkinovskofasadnih kontih.

Dacarji pa da so na svetu zato, da se lahko gredo svojo fižolčkepreštevalno orgijo in biznisu sesajo kri. Sikter, umi žandarsko-udbaško-gestapoidni, to je bizines jebenti, ne pa komunistični gulag, alpa nacistični kacet! 

Link

Ni komentarjev: