četrtek, 7. junij 2012

1718764 - Miran77 o korelaciji med zgodovinskimi ureditvami in ukrivljenostjo političnega uma

[zip1000ful]
Ali res v Sloveniji ni nobene druge izbire.

V Sloveniji je dejansko malo politične izbire, kar pa je razumljivo, če na njeno zgodovino le pogledamo iz ustrezne distance in jo primerjamo z ostalimi državami po svetu. Takrat vidimo, da so naše današnje politične razmere precej logična posledica naše ukrivljene politične zgodovine.

Vzamimo za analizo samo politično ureditev v Sloveniji v zadnjih 236 letih:

1776 - 1918 monarhija (Habsburžani)
1918 - 1941 monarhija (Karađorđevići)
1941 - 1945 diktatura (nacifašisti)
1945 - 1990 diktatura (komunisti)
1990 - 2012 približna demokracija

V zadnjih 236 letih so torej Slovenci približno 70% svojega obstoja preživeli v monarhiji, 21% v diktaturi in le 9% v demokraciji. 

Posledično je tradicionalni Slovenčkov pogled na svet boleče ukrivljen k monarhističnim oz. totalitarističnim rešitvam. Koncept resnične demokracije je večini Slovencev tuj, nerazumljiv in nepotreben.

Povprečni Slovenec (91% populacije) se v skladu s svojo politično zapuščino nagiba k diktaturi, pa naj bo ta leve ali desne barve. Desni pol išče svojo odrešitev v monarhično-konzervativnem surogatu Marije Terezije (in ga najde v podobi Angele Merkel in njenega zvestega oprode Janeza Janze), levi pol išče svojo odrešitev v surogatu Jožeka Brožeka (in ga najde v maziljencu iz Saraoraca).

Ogromna večina slovenskega političnega prostora je torej razdeljena med dve psevdo-totalitaristični stranki. Tisto na desni (z večnim in dosmrtnim predsednikom na čelu), in tisto na levi (s patetičnim Titekovim klonom na čelu).

Ostalih 9% gaga nekje vmes in si rihta vizo za Avstralijo.

Zdaj pa, da bomo res dobro razumeli, kako zelo ukrivljen in deformiran je Slovenčkov politični um, za primerjavo postavimo še zgodovino politične ureditve Združenih Držav Amerike v zadnjih 236 letih:

1776 - 2012 predstavniška demokracija

V 236 letih niti enega samega leta diktature ali monarhije. Bleščeča, neprekinjena, neomadeževana tradicija ljudskega odločanja, z vsemi svojimi dobrimi in slabimi lastnostmi. 

Posledično so tudi politične odločitve povprečnega Američana utemeljene na popolnoma drugih preferencah kot politične odločitve povprečnega Slovenca. 

Slovencu je pomembno, da so na oblasti "njegovi", svojim vladarjem je zvest do konca, njihovo dobrobit postavlja pred svojo lastno. 

Američanu je pomembno, da oblast dela zanj, če vladarji ne opravljajo svoje funkcije, jih odslovi brez pretiranega usmiljenja. 

Ko se bomo tudi v Sloveniji začeli politično odločati na podoben način, bomo dosegli neko spremembo. Do takrat bo zelo verjetno še naprej business as usual.

Link

Ni komentarjev: