sreda, 13. junij 2012

1724870 - javnozdravstvene prigode

Skratka, meneđersko-zdravniški pizdeki f totem UKCL izvajajo vrsto klasičnih slovenskih marifetlukov oz. lopovlukov. Orgijajo po javni zdravstveni blagajni.

Prvo - namesto prepovedi dela drugje, dopuščajo zdravnikom, da delajo v zasebni praksi. WTF, jebentiboga in aubiks madona, čuj! Jaz bi še od vzdrževalca klim v javnem zdravstvu terjal, da podpiše, da bo vso svojo energijo namenil delu na mestu kjer je uradno zaposlen in nikjer drugje, če jo pa, pa bo odpuščen. Amen! 

Drugo - Ko zaračunavajo državi (Zavodu) po stari šegi opalijo najvišjo možno ceno, tak, da je ta višja celo od cen zasebnikov na trgu. Kakorhitro jih zavod preveri, jih ufati v njihovih lopovskih namerah.

Tretje - dopuščajo škandalozno salbo organizacijo dela v svoji ustanovi. (nered, ki ga delajo ljudje, ki so v popoldanskih praksah pravi mojsri za organizacijo). Mamico jim nategunsko vsem skupaj!

Kar je, vse po vrsti, neposredno v škodo plačnikov - zavarovancev - paciantov, ker proizvaja neskončne čakalne dobe, kar je potem naprej gojišče za zasebne prakse, ki pa so, čeprav gre za taiste dopoldne neučinkvite ljudi, seveda da perfektno organizirane v zasebni popoldanski praksi. 

Pred kratkim sem po športni poškodbi izvedel, da bom na ortopeda čakal 6 mesecev, odšel v zasebno ordinacijo, plačal 90 EUR, bil pregledan naslednji dan, ob uri, v 15 minut je svega bilo konec, vred z neko injekcijo. Zdaj pa šok: Isti zdravnik, na katerega bi naj v UKC čakal 6 mesecev, ista sestra, ki dela razporede za dopoldanski nered. V zasebni ustanovi štima vse, naročata na 20 minutni interval in vse se začne in konča v minuto natančno za vse naročene. V UKC pa to isto taisti ljudje kobajagi ne morejo organizirati.

Hočete še en zares velik šok? Seveda da hočete, hehe. Evo:

Na telefonu mi čez 6 mesecev zacingla koledar, ki sporoča, da čez dva dni imam tisti čakalnovrstni pregled. Povem ženi, ona pa reče, idi po drugo mnenje, kaj te pa košta. Grem. Pridem kje ob 15:00, ker sem naročen ob 15:20. Tam v tistih hodnikih vidim sicer ene 30 ljudi, ma si mislim, da so to za več zdravnikov in da nimajo veze z menoj. 

Ob 15:20 se zgodi nič. Do 16:00 se zgodi nič. Grem na recepcijo. Tam pa: "Hahahahaha(histerične smeh sestre), gospod iz kje ste pa vi prišel, da to sprašujete". 

Povem, da so me pred 6 meseci naročili, da zame imajo naslednji prost termin, ki da je natančno na danes natančno ob 15:20, zato mi ni logično, kako to, da zdaj nisem na vrrsti. Ona me še enkrat pogleda pomilovalno in me napoti kar v ordinacijo, da se naj tam "Žnjimi™" zmenim. 

Grem ke pogumno, potrkam, vstopim tam pa samo sestra...zdravnika ni in ne ve kam je šel niti kdaj se vrne...v čakalnici je 23 ljudi, jaz sem 11 na vrsti...če hočem čakat zaradi nje kahko, ma je po njenem brez veze, ker jih bo "po njenem", ko se pojavi, zdravnik vse, razen 5-6 poslal domov, ker on zaključi z delom ob 20:00. 

Rekel sem, da me naj preskedjulirajo in pokličejo, ma naj bo naslednjič točno. Rekla je, če odidete, boste naslednjič na vrsti čez 6 mesecev in takrat bo isto kot zdaj. Odvrnil sem, da jim želim srečo in zadovoljstvo v "poslu", ter, da v tem primeru moj kejz lahko zaključijo in vse skupaj fuknejo v smeti. In odšel. (Odkorakal je tiho in vstopil v legendo - Doc Holiday, nje™).

Eto, to je zgodba o slovenskem nategunstvu v zdravstvu. Fritzlovanje in lopovluk par excellence! Bilo kuda nategunstvo, prevara in lopovluk, nered in javašluk svuda. Svuda, kjer se cuza denar, ki je v formi prisilnih reketov nam državljanov dobesedno po hajduško zasežen. Za prazen kurac in nič storitev v zameno! Povrhu pa moram za vsako plombo, vsak pregled specialista in tudi za številna zdravila plačati polno ceno dodatno oz. posebej. Meni bi bilo najbolje, če mi ne bi smeli zasegati tistega denarja, saj tako ali tako vse plačujem samoplačniško. Vse razen obiske pri zdravnici splošne prakse. Ki je pa revica, pri vseh zadevah razen prehlada, zgolj administratorka, ki ti da neuporabljivo napotnico k specialistu do katerega ne moreš priti, razen samoplačniško. Kar pomeni, da si s tistimi napotnicami lahko rit obrišeš v večini primerov.

Moj prvi rezon je, dajmo vsakemu zdravniku, ki dokonča študij, takoj po diplomi doživljensko rento, da se počuti varnega, potem si naj postopoma organizira zasebno prakso, če hoče vleči ono rento, tam pa naj zaračuna dodatno še samoplačniških 90-200 -1200 EUR po posegu, tako kot itak plačujemo. na tak način se izognemu hinavčenju in izgubi časa z glumatanjem s čakalnimi dobami in to pa to, ljudje pa bomo takoj prišli na vrsto pa je.

Alpa, alternativno, to kar sledi, nje™...

PS

Zdravljenje teh lopovščin v našem zdravstvu se naj začne tako, da zdravstveni reket ne bo več neokapičen, temveč s kapico. To, kot številka 1.

Zdravnikom zaposlenim v javni ustanovi ne sme biti dovoljeno delati pri zasebnikih.

Zavarovanec naj ima na izbiro kje se bo zdravil. Jaz bi recimo pričakoval, da ko grem k zasebniku, tistih 90 EUR plača zavarovalnica. UKC-ju nič, ker pač reveži nimajo kapacitet, da bi me sprejeli, zasebniku, ki me je sprejel in pregledal pa 90 EUR. Simpl ko pasulj. 

Naj se poleg okapičenega obveznega prispevka, uvedejo še tržni zavarovalni produkti, pri vseh zavarovalnicah, od ZZZS do številnih zasebnih. Če je v osnovnem zavarovnaju krit določen nivo sicer vseh možnih storitev, pri čemer je tudi čakalna doba del standarda, naj bo možno standard dvigovati z zavestnim plačevanjem "kasko" zavarovanja, Itd. pa, kdor lahko in hoče, naj izvoli. meni recimo že dolgo zasežejeo mesečnio reket v tisočih EUR, ker ni kapice in v tem primeru bi bil še vedno na profitu nekaj taužent mesečno.

PPS
Že danes, v razmerah kakršne so, bi človek pričakoval, da, četudi gre in samoplačniško plača zasebniku, ker, eto jebiga, naše javno zdravstvo te da na 6-mesečno čakalno dobo, najkasneje čez 6 mesecev, ko pride toti člouk na vrsto v javnem zdravstvu, in tja ne gre, ker je že opravil pregled pri zasbeniku, ter pravočasno sprostil termin, dobi refundirano, kar je plačal pri zasebniku. Konec koncev javno zdravstvo zaradi tega opravi toliko manj storitev, pa jim plačilo niti ne pripada, right? Saj za prispevek (ki je brutalno neokapičeno absurdno visok) valda še vedno ima člouk pravico do, po zavarovalnici plačanih storitev, Nje™?

Link

Ni komentarjev: