petek, 6. januar 2012

1521304 - Miran77 o razmerah na Madžarskem

Evo mene, da še enkrat znova špilam hudičevega advokata trenutno najbolj osovraženemu predsedniku vlade v Evropi.

- pozitivni efekti lustracije se bodo pokazali šele v prihodnosti (tako kot so se na Poljskem in Češkem). Trenutno pa je Madžarska kot bolnik, ki se je komaj izvlekel po težki operaciji, kjer so mu izrezali možganski tumor. 

- Madžarska je povsem očitno nova žrtev histerije, ki jo po državah EU zganjajo vampirske bonitetne agencije že zadnji dve leti. Ko izcuzajo eno žrtev, se spravijo na drugo. Orban je v tem trenutku seveda lahka tarča, ker so mu užaljeni lustriranci pred kratkim priredili štrajk na ulicah Budimpešte, ker na pogajanjih ni hotel požreti vseh pogojev IMF-a in ker je šef države, ki v mednarodnih finančnih krogih že po defaultu ne uživa nikakršne protekcije.

- večja kontrola vlade nad centralno banko pa ni nobena madžarska posebnost. Podoben mehanizem recimo že vseskozi izvaja britanska vlada nad Bank of England, ampak na veliko bolj prefinjen in manj odkrit način. Orbanova namera, da bo štancal forinte, je pa tudi jasna in razumljiva, ker bo s tem pocenil madžarski izvoz in odplačeval pufe, ki jih je v 8 letih naredil Gyurcsany. Inflacija gotovo bo, vprašanje je samo, ali jo bodo sposobni kontrolirati. 

- po sprejetju nove ustave, ki je bila nujen korak (s tem namenom je Fidesz tudi dobil 2/3 mandat), se bi Orban moral zdaj gotovo bolj posvetiti ekonomskim vprašanjem.

 V glavnem: Madžari pravzaprav ne delajo nič drugega kot poskušajo ujeti korak s Poljsko in Češko, svojima partnericama iz Višegrajske skupine. Res je, da se tega včasih lotevajo zelo nerodno, ampak vsaj lotevajo se - za razliko od nekaterih drugih post-socialističnih držav. Zapomnite si: to, kar dela Orban danes na Madžarskem, nas še čaka. Globlje kot bomo zagreznili v pajdaški neo-socializem, bolj težaven in bolj dramatičen bo naš poskus plezanja iz njega. Nisem navdušen nad tem scenarijem, se mi pa zdi vedno bolj neizogiben.

Bolje orbanizacija kot popolna stagnacija.

Link

Ni komentarjev: