petek, 27. januar 2012

1557912 - Miran77 o razlogih za žalostno stanje politične satire na Slovenskem

Slovenci smo gotovo preresni, kar je velik del našega problema.

Če samo pogledaš klovne na Pogledih Slovenije ali v kaki drugi omiljeni podalpski talk-show oddaji, je jasno, da so Slovenci sposobni v nedogled smrtno resno debatirati o totalno neumnih temah. Resnica je pa taka, da so vsi ti govorci večinoma idioti - tako oni sami, kot tisti, ki jih (še vedno) jemljejo resno.

Tipični primerek butaste slovenske resnobnosti v tem smislu je gotovo Žerjav: strogi mož z obrazom dojenčka, z ne pretirano razkošnim intelektualnim razponom, ampak z zelo hudim pogledom, z zelo resnim čelom in z zelo "modrimi" gromoglasno zvenečimi besedami. Žerjav je klasični primer, kako lahko v Sloveniji popoln idiot z igranjem častitljive resnobnosti postane pomemben politik. Pa saj tudi Turkmenbaši, Janša in Erhjavec v tem smislu niso daleč od tega, da ne govorim o raznih političnih analitikih, Spomenkah, Stanovnikih, Udetih, Cerarjih, Pirnatih. Sama zlagana puščobna resnobnost. Keeping up appearances, nič druga.

Slovenci pa, glupi kot so, takoj padejo v špil in so do danes pravzaprav že nepovratno obsedeni in okuženi z dnevno politiko, le-ta pa je sama po sebi dejansko že postala nadomestilo za politično satiro.

Mislim, kdo rabi politično satiro, če imaš pa lahko Dnevnik, 24ur, Studio City, Odprto, Tarčo, Poglede, Odmeve, Utrip, TV Klub, kaj vem kaj še vse... Ni več placa za politično satiro, ves medijski prostor je okupirala resna politika. Preveč resnih tem imamo. Lahko torej gledaš "resno" politično oddajo in hkrati zadovoljiš svojo prikrito željo po smešenju teh istih obrazov, ki jih spremljaš. Ni politične satire, ker se naši resnobneži smešijo praktično dnevno, sami od sebe, medtem ko sami zase menijo, da govorijo popolnoma resne stvari. Kar pa spet prispeva k podalpski shizofrenosti, ker sta satira in resna politika skoraj neločljivo zmiksani skupaj, in to v istih oddajah. Logično je torej, da je povprečni Slovenček ob gledanju omenjenenih biserov popolnoma zmešan, ker ne ve, ali se mu je dovoljeno smejati, ali pa mora zadevo jemati resno. Politična satira in resna politika, ki bi morali biti v medijih jasno ločeni (in na Zahodu tudi sta), sta v Sloveniji zmiksani v neprebavljivo čobodro, ki v povprečnih možganih povprečnega Slovenčka povzroča nepopravljivo disfunkcijo in ga dela izgubljenega in impotentnega za vsako konkretno politično akcijo.

Pravzaprav, imamo toliko resnih ljudi, resnih politikov in resnih voditeljev, da ni čudno, da je cela država postala ena velika komedija.

Kako je že rekel Havel ? "Vsakdo, ki sam sebe jemlje preresno, bo vedno znova tvegal, da lahko izpade smešno; vsakdo, ki se je sposoben konsistentno smejati tudi samemu sebi, pa ne."

Kot bi opisoval Karantence :)

Sicer pa, če že govorimo o politični satiri: vsem skupaj iz srca priporočam, da si kdaj ogledate kako epizodo "The Colbert Report" (www.colbertnation.com). To je resnično politična satira kot se šika in njeni terapevtski učinki so dokazljivo pozitivni. Testirano na meni osebno.

Link

Ni komentarjev: