torek, 10. januar 2012

1527470 - Miran77 o začetku slovenskega propada

Tako ja.

Slovenci so si tole situacijo sami zakuhali, ker jih pri njihovih volilnih odločitvah večinoma vodi le ena stvar - slepo sovraštvo do Janše, RKC, "klerikalcev", "domobrancev", desničarjev in konservativcev. Nobene treznosti, nobene argumentiranosti, nobenih programov, samo 65 let staro sovraštvo, utemeljeno na ideologiji iz konca 19. stoletja.

Povprečen Slovenec reče: "Ja, če ne bo Kučan, bojo pa farji. Farjev pa nočem." Tako to gre. Pa mu ne morš nič dopovedat. Jebiga, pol pa mejte Kučana, pa Dražgoše, pa 15% donos na obveznice.

Začetek slovenskega propada se da določiti na pinpoint natančno: propadamo od leta 2007 dalje, ko smo začeli z rehabilitacijo socializma na vseh frontah. Turkmenbaši je začel iz predsedniške funkcije zastrupljati narod s populistično retoriko mutiranih komunistov, Pahor je zabremzal vse pozitivne Janševe reforme, inštalirali so svoje ljudi na vse ključne funkcije (sodstvo, tožilstvo, volilna komisija, RTV, mediji), Jankovič bi moral zdaj delo samo še dokončati in nas vrniti v leto 1980.

Ampak ko bo vse že res totalno v kurcu, takrat bo pa morda dal ta folk kljub vsemu šanso (reluctantly) še Janši ali pa Virantu. In ko se bo en od njiju poskusil soočit z vsemi nagrmadenimi problemi, pa mu ne bo ratalo vsega pošlihtat v enem letu, ga bodo hoteli promptno križat, tako kot Orbana na Madžarskem.

Dolgo bomo plezali iz tega, kolegi, pa četudi že jutri dobimo super-duper desnosredinsko vlado. Treba bo veliko vztrajnosti in trdnosti, pa mnogo manj norosti. 

In Slovenija ima kot post-socialistična tranzicijska država mnogo več skupnega s Poljsko in Madžarsko, kot pa z Italijo in Grčijo. Zato ni smiselno govoriti o "grškem scenariju", o vzpostavitvi tehničnih vlad tipa Papademos-Monti. Slovenija bo prej ali slej dobila desno vlado, kot odziv na totalen kolaps, ki ga bo doživela pod praktično neprekinjeno 65-letno vladavino komunistov/socialistov. V tem smislu lahko predvidimo, da bo tudi odziv volilnega telesa takrat podoben tistemu na Poljskem in Madžarskem (radikalen obrat v desno). In samo upamo lahko, da bomo znali takrat obrzdati svojo iracionalnost in nepredvidljivost do te mere, da se bomo med obema razpoložljivima desnima scenarijema odločili za Tuskovega, poljskega.

Link

Ni komentarjev: