sobota, 7. januar 2012

1522060 - zavarovanje za primer brezposelnosti po nemško

[čarli]
Prožen trg bi bil, če ne bi bilo nadomestil;) Tko, da spet fail iz tvoje strani:)

Fail s tvoje strani! Nadomestilo v Nemčiji prejemajo ljudje v formi "premije iz naslova obveznega zavarovanja proti nezaposelnosti", ki ga med zaposlitvijo plačata delavec in delodajalec v enakem znesku mislim da 6,5%. Zanimivo, ravno zaradi zagotavljanja nadomestila v procentu konkretne plače, konkretnega zaposlenega, je to eno tistih obveznih zavarovanj, če ne edino takšno v Nemčiji, ki je neokapičeno.
A kot rečeno, pri njih ni okapičen niti prejemek iz tega naslova, je pa logično, spričo končnosti akumuliranih vplačil, časovno omejen in to tako, da se za vsako leto vplačevanja zavarovanja pridobi pravica prejemanja v določenem številu mesecev.

Skratka, čisto drugačen koncept, kot v naši komunistični đamahiriji.

In ader wordz, to nima blage veze s prožnostjo trga dela, saj gre za klasično zavarovanje od konkrente neugodne življenjske situacije, na nek način podobno varčevanju za starost oz. varčevanju splošno in predvsem podobno vsem drugim zavarovanjem.

Država vse svoje pravice prisile povezane s tem, črpa oz. temelji na nečem drugemu. Na fazi, ki nastopi za fazo počrpanja zavarovanja, ko nezaolsen človek preide na socialno podporo. Ker državi, točneje - skupnosti, utegneš pasti v breme si ta dovoli, da te prisili, da se zavaruješ ko delaš in k temu prisili tako tebe kot delodajalca. Odkod pravica prisile uporabljene proti delodajalcu je najbrž težje utemeljiti. hehe.

Na istih temeljih (čeprav na precej bolj trhlih legislativnih nogah, hehe) sloni tudi pravica države, da ti sicer nesporno tvoje zavarovalne premije neha izplačevati, če zavrneš delo, ki ti ga država najde in ponudi. V samem izplačilnem faktorju je vgrajeno še nekaj aktuarske solidarnosti, saj je to konkretno zavarovanje delno podobno zdravstvenemu. Nihče si ne želi ostati brez dela in "koristiti nadomestilo", plačujejo vsi zaposleni prisilno, vendar denar, ki se tam nabere nihče ne more na koncu kariere pobrati in odnesti iz sistema zgolj zato, ker nikoli ni ostal brez dela, oz. ker ni "počrpal celotno premijo".

Bistvo zgodbe je, da to nima veze s fleksibilnostjo trga in da se skrbno pazi, da je ves čas matematično fer razmerje vplačanega in izplačanega za tiste nesrečnike, ki jih med karijero doleti, v seštevku na dolgi rok akumulirana večletna brezposelnost. Ter, da so njihovi prejemki spričo neokapičenosti prispevka sorazmerni njihovim plačam, od katerih se je procent za zavarovanje zasegal. 

Pri nas kot vemo, tudi na tem področju rula nasilna uravnilovka, prevara in reket.

Link

Ni komentarjev: