petek, 27. januar 2012

1557476 - analiza preplačanosti avtocest

[Skippy]
> [janezpizdek]
> Naj ti namignem samo to: Računsko sodišče te države je uradno ugotovilo krajo preko 2,2 miljarde na AC programu. Realno jih je bilo ukradenih najmanj 7, saj je računsko sodišče dejanskih 17 miljonov na KM primerjalo s kobajagi "normalno" ceno v višini 13 milijonov/km, namesto recimo realnih in dopustnih 4 .

Mene vseeno zanima, kako si prišel do 4 mio/km?

Tako, da sem večkrat prebral in videl na Tivu , ter tudi v drugih virih prebral podatke:
- da so Srbi nedavno podelili posel za AC v polnem profilu mednarodnemu podjetju za ceno 1,1 milona/km. Slovenski SCT je izpušil, ker je nudil 1,3 mio (Molto interesante, kajti pri nas smo plačali 17 mio/km!)
- da sem prebral in na HRT v Latinici slišal, da so Ameri (ki so gradili tudi na Hrvaškem) povprečno svoje AC gradili za fantastičnih 1,8 mio EUR/km, Hrvati pa svoje za cca 4 mio/km. In to je bil razlog za oddajo. USKOK je ugotovil, da je pri ceni 4,2/km na Hrvaškem bilo preplačano za najmanj 40%. Dopustna poštena cena je potemtakem 2,6 mio/km.
- Da so Nemci svoje AC gradili za 6,1 mio/km.
- Da so Avstrijci, ki so absolutno najdražji na svetu, razen Slovenije, hehe, svoje ceste zgradili za povprečnih 10.7 mio/km, vred z vsemi viadukti in tuneli .
- Da smo tudi mi v času socializma inkarnacije prve, prvi odsek zgradili za ekvivalent današnjih 1,1 milijona na kM.

Še nekaj virov informacij sem imel, kot je recimo prezentacija lopovske združbe DURS, ki je neki časa bila uradno dostopna na njihovi web strani, kjer se oni lažejo in mutijo, da so nam ceste v povprečju zgradili za 6,komajozef MIO EUR/km (najbrž so izključili vse viadukte, tunele, dodelave, anekse in podobna dojebavanja, ki so bila stalnica) , ter famoznega poročila RS, ki je izračunalo preplačilo v višini najmanj 2,2 mio.

Ravno slednje je, če hočeš, lahko ključno in edino relevantno za odgovor na tvoje vprašanje, saj je Računsko sodišče kot dejansko plačano upoštevalo kar tisto ceno ki jo v svoji prezentaciji uporabil DARS, ki je 6, komajozef MIO/km. Ergo, če je za 2,2 mio preplačano, potem je dopustna normalna cena po izračunu RS teh famoznih 4,komajozef mio EUR/km.

Računica računskega sodišča je do teh lopovov paradoksalno prijazna. Ker jim dopušča manipulatorsko metodologijo izračuna, pa je iz cene očitno izključeno marsikaj. A dejstva so neusmiljena. Na neki drugi tribuni se je vlada pohvalila, da se zaključuje 40 let trajajoči projekt križa, v katerem smo zgradili nekaj manj kot 500 km AC, v kar smo skupno vložili več kot ekvivalent današnjih 8,5 miljard EUR. Eni pravijo, da z odkupi zemčjišč preko 9 milijard. Opala! in Upsss!

Glede na to kako malo so plačevali za odvzeta zemljišča, ni dvoma, da je vse skupaj absurdno preplačano, četudi bi v ceno 8,5 milijard bil vključen tudi odkup zemljišč. 

Link

Ni komentarjev: