četrtek, 26. januar 2012

1555766 - ocena Franklove kolumne "Bolgarizacija dobička"

Evo ti pet zvjedočk Pero, Ná: *****.

Glede na to, da so podjetja obremenjena z neokapičenimi prispevki (po mojem je to nič drugega kot gnusno in z ničemer utemeljivo reketiranje delodajalca in delojemalca s strani države) in da je posredno obremenjeno tudi z davkom na prihodke iz dela, saj je le ta sestavni del bruto plač, bi podjetja bila lahko enako, ali še bolj razbremenjena, če bi ustrezno znižali davke na delo in okapičili prispevke, ki sta problem, namesto nižanja davka na dobiček, ki ni problem, saj je že sedaj med najnižjimi v EU, Evropi vobče in svetu, dočim sta oni drugi dve dajatvi, spričo neobstoja neokapičenosti v drugih državah in spričo davčnih pragov, natančno najvišji na svetu.

Navidezno gre za nelogičnost in nepojašnjiv paradoks, saj ni jasno v čem je problem v glavah slovenskh politikov, da zmorejo nasanjati vse oblike "razbremenjevanja gospodarstva", le tega, da bi znižali očitno na svetu najvišja bremena, bremena vezana na obdavčitev dela, jim pa kobajagi ne potegne.

Sam se v iskanju odgovora na to bizarno dilemo postopoma nagibam k zaključku, da tu velikega misterija ni, oz, da preprosto imamo opraviti s firtzlovsko nečastnim oportunizmom in preračunljivostjo, ki ju kot gorivo napajajo najbolj morlanohorizontalni vzgibi in čisto politično strahopetništvo nevizionarskih politikov.

Politiki se v zvezi s tem sprenevedajo in vlečejo poteze za katere vnaprej vedo, da imajo zgolj agitpropovski zunanji učinek, brez realne razbremenitve gospodarstva. S čimer skušajo prikriti, da jim je že jasno to, o čemer Pero piše in to je, da dobička spričo onih drugih problemov preprosto ne bo, zato lahko mirno navidezno znižujejo davek na dobiček, saj jim to de facto ne bo povzročilo negativnega učinka na državno blagajno. Zgolj Blef?! Butalizem?! Kaj je slabše in bolj tragično, blef ali butastost politike?

Ne glede na to, da se prav tako istočasno zavedajo, da pa okapičenje socialnih dajatev in znižanje davka na delo, neposredno in brez dvoma ter celo rezolutno učinkovito ipak znižajo obremenitev podjetij, te poteze ne potegne noben slovenski političarski um. Zakaj?
Jahh, zato, ker je kalkulatski in oportunističen v iber. Računa namreč na 100% pokasirljiv davek od onih, ki se davku ne morejo izogniti na noben način. In računa na denar iz drakonskih neokapičenih prispevkov, ki se jim prav tako ta kategorija davčnih zavezancev ne more izgoniti.

In ader wordz, gre za najbolj nizkoten, primitiven, prevarantski, lopovski, oportunistični, fritzlovski v seštevku sentiment politikov. Zavržno!

S takšnim nečastnim ravnanjem nove, domnevno drugačne in nekomunistične vlade, ki je za razliko od Jankovića, ki je obljubljal nadalejvanej linije kompartije in uvedbo novih višjih stopenj davka an delo, sam takisto nadaljuje prakso davčnega aparthaida in reketiranja ravno tiste najbolj revne populacije in od njih odvisnih, kar v bistvu pomeni skoraj vse prebivalstvo, tudi nova vlada nadaljuje po liniji rdečetalibanskih reketarskih fašistoidnih motenih umov. Spet!

To posledično pomeni, da se bo nadaljevalo akumuliranje problemov, revščine in bede sistemsko in sistematično pavperiziranih in nepredstavljivo velikih in nenapovedljivo nevarnih tenzij, ki se postopoma grmadijo pod navidez povsem nenevarno, idilično mirno kaldero slovenskega kobajagi davno umrlega vulkana pravih violentnih uličnih nemirov in konfliktov med onimi, ki jemljejo harače in rekete in onimi, ki so predmet reketiranja in davčnega aparthaida. 

Manipulirani slovenski proles spričo svoje opranoglavosti sicer ima hude probleme pri detekciji kdo bi moral biti naciljan med protesti, a sčasoma se bodo lačni ljudje zbrihtali, o tem ni treba dvomiti. Do takrat bo to operetna vojna, potem ko pa začnejo goreti avtomobili na ulicah in pokati izložbe, namesto podtaknjenih semoličev, pa megafon v roki držal nek povsem nov narodni tribun, bodo zadeve bistveno bolj jasne.

Takšno ravnanje nove vlade pomeni razočaranje, saj neposredno razkriva odsotnost poguma in prave volje za udejanjanje poštenega, nereketarskega, neaparthaidskega družbenega deala. Že samo to deklasira novo vlado in jo reducira na nadaljevalca sramotnih praks komunisto-fašističnih mafijsko-reketarskih vladarjev in njih nečastnih fevdalno-zasužnjevalnih doktrin, ki so nam rulale življenja 20@45™. Ta prikriti puckizem je hujši od vseh puckizmov, ki se jim ej ta nova vlada uspela izogniti do sedaj.

To je seveda bridko razočaranje za vse one, ki smo pričakovali odločno spremembo smeri in odločno demontažo nečastnih reketarskih praks rdečetalibanskih de facto fašisto-mafijsko-reketarskih in fevdalnih vlad.

Kaj lahko človek pričakuje na področju pokojninske reforme, reforme zdravstva s prispevki vred, reforme sodnije in k sodni oblasti gravitirajočih področij, ki naj končno v to deželo prikličejo učinkovito pravno varstvo?

Zlasti v luči lažnih zdraharskih in prevratniških ulicotacanj, ki jih rdeče falange prevratnikov in varuhov kompartijskih tekovin brez dvoma že snujejo, bo v prejšnjem odstavku postavljeno vprašanje izzvenelo kot zgolj retorično. 

Najbrž ob že videnem v mandatu 2004-2008 lahko mirno napovemo, da se bo sicer zgodil mikronski kozmetični premik z učinki, ki segajo v globino kožne povrhnjice, a vse ključne premise komunistične lopovske ureditve bodo ostale in nadaljevale razsuvati slovensko družbo, nadaljevale ovirati progres, nadljevale moralno trohnjnenje družbe in predvsem cementirale nečastna razmerja oz. recimo bobu bob, cementirele bodo tlačanski status večine prebivalstva, ki bo še naprej predmet sistemske pavperizacije, saj bo izmed vseh davkozavezancev ravno od dela živeče prebivalstvo predmet najvišjih efektivnih haračev in celo reketov v formi neokapičenih prispevkov, v zameno za katere bo spričo krize dobilo še manj servisov v zdravstvu in še manjšo maso izplačanih pokojnin.

To ni pot v napredek, svobodo, depavperizacijo, odpravo fevdalnega trpinčenja večine prebivalstva. To ni pot rešitve! To je pot strahopetnega ohranjanja nečastnih komunističnih reketarsko-rentarskih shem in doktrin.

Glede na to, da tu imamo opravka s temeljnimi vprašanji davčne ureditve, ki jih te superhikovske poteze smo še dodatno apostrofirajo, saj tudi ta vlada vleče bizarno potezo napačnega razbremenjevanja, v primerjavi z zaposlenimi, že razbremenjenih , postaja Mrkajićeva ideja o EDS in okapičenih prispevkih znova superaktualna.

Umi naših vladarjev, ki zaničevalno gledajo in sikajo na "sveto preproščino" EDS, se pač instantno zaciklajo, ko je treba najti drugo rešitev, ki daja enak učinek - učinek poštene in fer distribucije davčnega+socialno-dajatvenega bremena.

Trčijo vedno v isto, njihovim strahopetnim oportunističnim umom nerešljivo dilemo, kako brez EDS najtipravo mero in razmerja, ki ne zdrknejo v reketiranje in aparthaid, da je zadeva fer do dakozavezancev-prihodovalcev iz dela. In ugotovijo, da to ni možno zato, ker se davkom zaseženim od sirotinje nočejo odpovedati, ker jih doživljajo kot tako zanesljive, kot bi bili že v njihovih blagajnah. 

Kajti oni drugi tipi prohodovalcev-davkozavezancev vsi že plačujejo bistveno nižje davke in bi jim jih morali višati, da bi jih izenačili z zaposlenimi. To pa ni politično všečno v obdobju ko je takšna kriza, hehe. Višati jim ne smejo, za EDS nimajo poguma in volje, nižati jim preko razbremenitve dela nočejo, ker so oportunisti, pa se spet odločijo za mazanje oči narodu in podjetnikom. Pa eto znižajo davek, ki na prihodke države v bistvu nima učinka. Auuuu!

Zadeva je bizarna in absurdna, saj k rešitvi krize ne bo kontribuirala, bo pa vsem (so)lastnikom podjetij, ki dobiček imajo, pa se odločijo dejavnost preseliti na tuje, omogočila, da dobičke pokasirajo po znižani davčni stopnji in pokasirani kapital umaknejo v bolj ugodna, varan in prediktabilna okolja. 

No, ko se dogaja to, pa postane nenadoma aktualno vprašanje, ali je pošteno, da inženir iz Krke plača 70% davkoprispevkov, lastniki Krke, ki postopoma svoj kapital preusperijo v bolj ugodna okolja, pa pri črpanju tega kapitala v formi dobičkov, plačajo efektivno na prihodke promilne davke na dohodek, pa več kot štirikrat nižji procent davka na dobiček. A res je to ta željeni superhikovski cilj?

Enačbo jim bo prej ali slej porušil tudi inženir, saj utegne on namesto vlade sprejeti pogumno rešitev in se z družino odpraviti na tuje. Ker bo ugotovil, da se s 30% od svoje bruto plače ne da šolati otrok, samoplačniško plačevati zobarje, eMeRe, operacije ipd, ter križem rok čakati na čas ko delati več ne bo mogel, s pokojnino si pa ne bo mogel zagotoviti niti bivanja v hiralnicah Slovenije - domovih za ostarele. Če bo placa v njih sploh kaj na voljo.

Skratka, boljše fer davčne rešitve od EDS za to in takšno državo in politike ta trenutek ni, a jo politiki nimajo niti volje niti poguma vpeljati. Odločili so se nadaljevati s komunističnim blefom.

Če je kriza pa davkov ne kaže nižati, gospodarstvo se pa hoče nekak razbremeniti, potem bi bilo logično in idealno, da se sproži magari postopno potovanje v časten in fer davčni sistem tako, da se namesto splošnega EDS, vpelje ločen, iz dohodnine izločen davek na prihodke iz dela, ki je enoten in cedularen. S primernim pragom, da poslej nihče ne plačuje višji davek, ter stopnjo, ki bi sprva bila recimo 25% in bi skupaj z davkom na dobiček postopoma potovala k 15%. In da se okapiči prispevke. Oboje bi realno bilo vse, kar se da na področju davkov in dajatev narediti za razbremenitev gospodarstva. imelo bi ap tudi pozitiven učinek na dvig povpraševanja. Ostalo pa v drugih formah. Recimo olajšave na investicije.

Pero, hvala in čestitam, da si jih promptno spomnil in opomnil, da se to njihovo potmekinovstvo, strahopetništvo in oportunizem vidijo. Prosim nadaljujte jih bombardirati s tem. Oni drugi mediji jih ne bodo. Zakaj? Zato, ker bi to pomenilo napad na kompartijsko doktrino, ki je njim všečna, ker se očitno štejejo za benefitorje na tak način izvajanega davko-prispevkovnega aparthaida. Poklicni pretorijanci pač.

Link

Ni komentarjev: