petek, 27. januar 2012

1556826 - razlike med vzhodnimi in zahodnimi davčnimi sistemi

[vuksan]
Samo vprašanje: katera napredna, razvita zahodna država je to potovanje že končala pri 15 % EDS ? Zakaj so na EDS sploh pomislile samo vzhodnoevropske države? Zakaj torej po tej poti?

Še preden odgovorim, želim najprej poudariti, da države RazvitegaZapada™ nimajo tega, kar imamo mi, čeprav se naši komunistični harlekini trudijo podtakniti laž, da imamo mi in oni bolj ali manj enak sistem. Njihovi vstopni pragi oz. davčna izvzetja so praviloma nad 8-9 in ponekod celo 18 tisoč EUR za neporočene in 16-19 in celo 36 tisoč EUR za poročene pare. To pomeni, da bi pri nas, če bi imeli enak sistem kot RazvitiZapad™, 98% prebivalstva bilo davkov prosto. In ker smo na istem trgu, bi tako bilo tudi edino prav, sistem gor ali dol. Ker smo dežela revežev, jebiga, takle pač mamo!

Da niti ne govorimo, da RazvitiZapad™ niti v eni deželi nima neokapičene prispevke, temveč praviloma prispevke zasega le od omejenega dela prihodka. In benefite fer vzklajene s kontribucijami. In solidarnost implementirano nebolezensko! Pri nas pa imamo dvojne škarje, prispevki neokapičeni, benefiti pa okapičeni in se celo po zakonu programirano nižajo! WTF?! RazvitiZapad™ ravno s kapico in fer izplačili prepreči, da bi prispevek postal običen brutalen in vulgaren reket. Pri nas je to v večjem delu in za bolj ali manj vse kontributorje pretežno ravno to: običen brutalen in vulgaren reket.

Zdaj pa odgovor:

Ja, res je, RazvitiZapad™ praviloma ima progresivne davke, ma zares za sve davkoplačevalce enako. Ima sicer tudi posledično zelo komplicirane davčne sisteme. Poleg nas, liberalnih običnih pepetof - navdušencev za EDS, so za EDS navdušeni in jih državam priporočajo številni ugledni in relevantni eksperti po svetu. Začenši z našim Mićotom in Forbsom.

Pa še logično je in enostavno doumeti logiko, da je pravično, da vsak utrpi enako procentualno bolečino zasega dela dohodka po cesarju. Ne pa, da se vsi pretvarjajo, da bodo enim, kobajagi zgolj zares nesremno premožnim, vzeli večji procent, potem se pa vsi, ki lahko, temu izognejo, edino kobajagi-premožni zaposleni pa ne, ker pač jim ni dano, da se bi umaknili izpod kapi, ker so njih pač privezali pod kap dritto pod dacarsko luč, pa še dacarski inkasant je nenehno tam parkiran.

Skratka, z EDS v ustreznem procentu, z davčnim pragom, ki poskrbi, da nihče ne plača več davkov, kot pred uvedbo, ter ob ukinitvi vseh izjem se da v večini držav brez večjih težav replicirati enake štartne davčne prihodke za državo in poenostavitev davčnih shem, ter seveda znižanje drakonskih stopenj za one najbolj davčno diskriminirane, ki so tudi v državah, ki sodijo v RazvitiZapad™ problem reševali z legalnim sicer begom v davčna zavetišča z vsemi prihodki, ki so nad mejo kjer useka najvišja stopnja. V teh dneh smo brali, da lastniki podjetja Apple imajo desetine milijard dobička v kešu v tujini, da jim v USA ne bi bilo treba plačati 35% davka, ker se jim to zdi drakonsko. Pomisli, če bi ta stopnja bila EDS 25% bi država pokasirala, tako pa pokasira NULL-koma-null. Da 25% ni vleiko se vidi v SLO, kejr je davčna stopnaj za te vrste prihodke že enotna in nižja od 20%. Toliko o učinkovitosti progresivnega davčnega sistema perjanice RazvitegaZapada™ - The USA.

Ko je Putin refomiral davke, je šel s procentom flat davka tako nizko, da je zjebal šmuglarje, ki so za 23% prali peneze. On je reformiral tak, da je država preprosto postala bolj atraktivna opcija, saj so pizdeki nenadoma ugotovili, da jih veliko manj stane, če ne šmuglajo, saj plačajo manj kot pralnicam in so povrhu še obdržali status poštenih uglednih državljanov z legalnim premoženjem. No, razen švercerjev z narkotiki. Oni so še naprej prali denar tak, da so ga najprej enkrat oprali na eksotičnih otokih, potem pa v Črni Gori in Švici in Franciji in...tudi Sloveniji nabavljali nepremičnine, s čimer se zgodi drugo pranje z izpiranjem in dodajanjem mehčalca, hehe.

RazvitiZapad™ ima za nekatere davke progresijo, kar ne pomeni, da je tako tudi najbolje in najbolj prav. Razlog da ostaja tako, po mojem ni v tem, da se bi liderji držav bali, da bodo z reformo in uvedbo flat davka pokasirali manj davkov, temveč ravno obratno, vedo, da bi morali tako ali tako reformirati tak, da v štartu poberejo približno enako maso. Enostavno, takšna sprememba pomeni sama po sebi neprijetnost, potencialno kompleksno preslikavo, ki prinaša turbulenco in šum, ki sicer ne stane veliko, a ipak je sprememba in stane in vznemirja.

Z malo več poguma in vere, da bodo kasneje več sivoekonomije pripeljali pod davčno luč, bi po mojem globokem prepričanju vsi morali vpeljati tak sistem. Siva ekonomija in bežanje v davčna zavetišča in izogibanje na ziljon načinov, in tudi nepotrebni stroški z davčnimi "svetovalci", je tudi za RazvitiZapad™ zelo resen problem in povsem nepotreben strošek naperjen proti vsem članom skupnosti, razen šmuglarjem.

Razlog, da so v ta sistem zbežale najprej države nekdanjega komunističnega bloka je najmanj dvojni: Prvič v tem, da so pred odločitvijo za EDS imele tipično našemu podobne sprčene sisteme, ki so jih kreirali komunistični, od uravnilovke moteni umi državne birokracije, ki je povečini intaktna preživela prehod iz kumunajzer-državnega kapitalizma a.k.a. socializma v hlinjenjeprostotržnega kapitalizma.
Drugič pa v tem, da so zadeve tako zanič in neučinkovito organizirali, da je stopnja pobranih dakvov ravno zaradi drakonskosti najvišjih stopenj, izogibanja, komleksnosti in posledičnih lukenj in izjem, bila zelo nizka.

Razlog, da mi nismo še tam je v tem, da nas je tako malo, da vsi gremo v en manjši računalnik državne teroristične službe DURS, pa je učinkovitost pobiranajd avkov kar nenavadno visoka, pa nas bolj ali manj razen posvečencev Kompartije, vse odcedijo do suhega, ter, da še vedno imamo komuniste rdeče talibane na oblasti, ki se gredo svojo nasilnuravnilovsko orgijo, da bi držali plebs uravnan v enaki bedi, kar recimo ni slučaj v eni Slovaški. In nikakor ne bognedaj zato, ker bi mi topogledno bili The RazvitiZapad™. Junouvotajmiin?!

Link

Ni komentarjev: