četrtek, 2. december 2010

1010559 - kako zares reformirati pokojninski sistem

[1sandi]
> Tudi drugi, ki delite mnenje BiSija ste seveda toplo vabljeni, da me razsvetlite.

Eh Janez, ne vem, nisem bral mnenja Bisija, ampak sem te enkrat tudi lepo prosil, da me razsvetliš okrog tega famoznega pokojninskega sistema. Ne ljubi se mi zdaj iskat za nazaj, lahko pa to storim, če boš že vztrajal. Pa nisi ravno toplo vabljen, da veš! Sploh pa danes, ko je prvi december, saj veš, pentlja, pa to, ... hahaha. Sploh ne veš, kako rad bi izvedel, kako enkrat za vselej rešiti zadevo, da bo volk sit in koza cela, kot bi se temu reklo.

Najkrajše možno: Jaz bi ga, glede na naše konkretne specifične bananaripablik okoliščine, rešil tako, da
bi ga najprej ukinil
Z zakonom s katerim bi sedanji sistem ukinil, bi rešil tudi kako poplačati one, ki so do sedaj kontribuirali.

Potem bi pa odprl zelo široko strokovno in javno debato o tem ali želimo in kakšen državni involvement in posledično tudi sistem pokojninskega varčevanja v katerega je involvirana država. Ki seveda nikoli več ne bi smel biti tak kot je sedanji.

Če konsenza o tem ni, oz. ne bo, bi pač to v celoti prepustil trgu. 

Naj si vsak iz svojega bruto-bruto prihodka varčuje, kakor si hoče in vplačuje kamor si hoče.

Iz pragamtičnih državnih interesov celotne državne skupnosti, bi ta del dohodka davčno vzpodbujal do določene razumno določene ravni, ki korespondira z kontribucijami katere proizvedejo rentico na ravni socialnega minimuma. Ker ni fer drugim davkozavezancem višati breme, zato, da si eden špara za pokojnino.

Posledično bi država problem onih pizdekof, ki so do sebe neodgovorni barbari in na socialo države potencialno nekoč pritiskajoči đabaleabroši, a tudi kogarkoli izmed nas, ki se mu zalomi v življenju, če bi bilo po moje, rešila tako, da bi do razumnega nivoja, s poudarkom na razumnega imela fizičnim osebam vsiljen nek minimalen namensko pobiran davek / "zavarovanje proti slabi karmi na stare dni", ampak ne samo prihodujočim iz dela, pač pa vsem fizičnim osebam - državljanom mlajšim od XY let, na njihove katerekoli prihodke, seveda s kapico, ker bo tudi eventuelni rentni benefit bil s kapico. Ta davek bi že po naravi zadev v velikem delu bil de facto funkcioniral kot PAYGo. Ma, na strani uprvičencev bi to smeli črpati res de facto nedvoumno dokazani reveži brez sredstev za življenje. Teoretično torej, če družba doživi progres in blaginjo, bi od tam črpal skoraj nihče in se bi nam tam nabirala sredstva za namensko socialo za hude čase.

Ker firme ne morejo postati benefitorji, ki črpajo socialno pomoč, se firmam na njihove prihodke tega specialnega davka / zavarovanja seveda ne bi zasegalo. 

Bi pa čisto vsi, ki prihodujejo iz česarkoli vred s firmami, v delu ko plačujejo davke na prihodek, pač itak normalno kontrobuirali, ne sicer namensko, pač pa "vsebovano", tako kot tudi danes, tudi za socialo v tej družbi. Socialo ko si revež in si še mlad in socialo ko si revež in si že star. Socialo pač, ki nima veze s pokojninskim sistemom niti s starostjo samo.

Načeloma bi vse kontribucije tega namenskega davka bile nemudoma naložbeno plasirane tako, kot velevajo najboljše prakse previdnega/konzervativnega investiranja po svetu. Nemci, Švicarji, Jodlarji in podobni nam naj bodo za zgled.

Na ravni, ki je (1) v okviru sposobnosti državne skupnosti da financira socialo in (2) ki je razumna in (3) ki je konsenzualno dogovorjena na ravni državnega kolektiviteta.

Vse kar je izven eventuelno dogovorjenega novega sistema, v katerega je država involvirana (PAYGo ali Ne-PAYGo ni važno) nastalega potem ko smo tega sedanjega boljševistično-fašistično-etato-nasilno-egalitarno -plenilskega eliminirali, je po svoji naturi itak nedržavno in je seveda da lahko samo in zgolj prostoržna kategorija, s katero država nima nič. Je pač navadno varčevanje, ki si ga naj svak organizira kakor mu paše in na lastno odgovornost. Štumf, prevarantski sklad, neprevarantski sklad, forex, ponzi, banka, zlato, naj ljudje počnejo kar pač hočejo. Država tam nima kaj iskati, razen da eventuelno ozavešča in izobražuje ter sevda z vsem svojim pravnim redom preprečuje zlorabe. Amen.

Link

Ni komentarjev: