sreda, 8. december 2010

1018287 - kdo je za švicarski model zdravstva

[bc123a]
> [290350]
> Ne delajmo si utvar. V blagajno socialnega zavarovnja se natece dovolj denarja, da bi lahko pokrili usluge, ki so potrebne.

Ce pa to enostavno ni res. Glede tega, da je zdravstvo v qrcu je res, ampak kako pa si izracunal, da je 95 EUR na mesec dovolj za vse storitve.

€95/mesec je €1140/leto, je CHF 1.490/leto. Plus dodatno zavarovanje pa smo blizu €1700/leto.

No, zdaj pa poglejmo: Švica jemlje, kot plačilo "iz žepa zavarovanca" cca €1000/leto. Skupno pa Švica iz žepa + iz obveznega javnega zavarovanja, ki ga vsak zaposleni mora plačati 8% od plače, s kapico seveda, namenja nekaj več kot €3400, torej 30% "iz žepa" ostalo "iz javnega gnara". 

Skupno kontribuira naš abssurdistanski zavarovanec €2500+/leto in meni se to ne zdi strašno daleč manj od Švice, če bi pa to normalizirali na PPM (kupna moč) bi naše kontribucije seveda da presegle Švicarske. Če bi pa normalizirali še z neprijetnim dejstvom, da pri nas za te silne peneze ne dobiš nič, bi pa naše kontribucije imele tendenco primerjalno s švicarskimi narasti v neskončnost, hehe. Če bi pa bognedaj merili pri onih Absurdistancih, ki jih neokapičenost opizdi za presežnih 500 milijonov nad povprečjem, pa bi recimo vzeli raznorazne kaznjence, ki kontribuirajo preko 10 in celo preko 50 tisoč letno, bi pa absurd bil popoln. Švicarji se za glavo držijo, ko to slišijo, hehe.

Kaj čemo pa zdaj, jebote?!

P: Sicer pa, kot sem že večkrat napisal, jaz bi da mi lepo uvedemo švicarski model.

Evo malo a pokušino švicarskega modela, skratka, še kako se da za našimi penezi imeti zdravstvo, le Butalcem in boljševikom je treba preprečiti dostop do zakonodajateljstva, hehe:

The insured pays the insurance premium for the basic plan up to 8% of their personal income. If a premium is higher than this, then the government gives the insured a cash subsidy to pay for any additional premium. ( Abratjitj vnjimanje na drastično razliko v pristopu Švicarjev in komunajzarof. Nema bre uravnilovke, kdor ne more plačati dovolj s svojimi procenti od prenizke plače, mu pač iz sociale dodajo (iz davkov stjupid!) in se ne gredo nikakršno jebeno uravnilovsko nasilje in pačenje
 ______________________________________ ______________
The universal compulsory coverage provides for treatment in case of illness or accident (unless another accident insurance provides the cover) and pregnancy. Health insurance covers the costs of medical treatment and hospitalisation of the insured. However, the insured person pays part of the cost of treatment. This is done:

* by means of an annual excess (or deductible, called the franchise), which ranges from CHF 300 to a maximum of CHF 2,500 as chosen by the insured person (premiums are adjusted accordingly);
* and by a charge of 10% of the costs over and above the excess. This is known as the retention, and is up to a maximum of 700CHF per year (excluding medication).

In case of pregnancy there is no charge. For hospitalisation, one pays a contribution to room and service costs.

Insurance premiums vary from insurance company to company (Ger. Krankenkassen, Fr. caisses-maladie, It. casse malati), the excess level chosen (franchise), the place of residence of the insured person and the degree of supplementary benefit coverage chosen (dental care, private ward hospitalisation, etc.).

In 2010, the average monthly compulsory basic health insurance premiums (with accident insurance) in Switzerland are:[4]

* CHF 351.05 (€268)for an adult (age 26 - years)
* CHF 293.85 (€224) for a young adult (age 19 - 25 years)
* CHF 84.03 (€64)for a child (age 0 - 18 years)

Link

Ni komentarjev: