petek, 17. december 2010

1029461 - o tako zvanoj "odgovornosti za mnenje"

[gregorm]
@shaman
Ne vem, kaj si pod odgovornost za mnenje predstavljate. Očitno le kazensko odgovornost. To je le ena izmed odgovornosti. Najbolj rigorozna in ekstremna ter tudi najredkejša. So pa še druge. Etične, moralne. In v mislih sem imel bolj te. A o etiki in morali tu gori govoriti bi bilo rahlo ironično. In hvala, da ste me obložili z vsemi možnimi obkladki. Zelo življenjsko in praktično.

V normalnem univerzumu, univerzumu osebne svobode in svobodnih človekovih skupnosti, koder bog še zahaja opazovati lepoto svobodne volje, ki jo je daroval človeškim kreaturam svojim, besediodgovornost in mnenje, skupaj ne funkcionirata, zlasti ne v sintagmi odgovonost za mnenje

Pri tem je seveda povsem odveč pisati opombe, da to ne funkcionira v prav nobenem izmed vseh možnih kontekstov. 

Alibi disklejmerji, ki pojasnjujejo, češ da obstajajo mejne situacije, kjer bi to utegnilo funkcionirati, avtorja disklejmerja pred obličjem Boga in človeštva zgolj pogreznejo globlje v živi pesek fašistoidnosti in enoumja.

Takšna sintagma lahko funkcionira samo in zgolj v paralelnih univerzumih, ki nastajajo v gnojnih umih kontaminiranih od raznoraznih, do sedaj ordinirajočih oblik enoumja - fašizma, staljinizma, severnokorejskega X-ILL-Y-nizma, slovenske rdeče unipolarnosti in podobnih opresivno-represivnih tiranskih režimov in eksponentov antisvobode, antivesolja, antimaterije in antiboga. 

V rajnki nam SFRJ, ki je velikokrat, hvala bogu, funkcionirala tudi kot parodijski paralelnouniverzumski klon normalnega vsakdana, hehe, je lucidna narodova duša absurd tako koncipirane komunistične cone somraka, oz. paralelnega univerzuma zla v glavah politično angažiranih Jugoslovanov tistega časa, najbolje impersonificirala preko v dovtip spremenjenega domnevnega nastopa nekega komunista na kongresu KPJ. 

Izrekel naj bi tole real-soc komunistično larpurlartistično oksimoronsko latovščino in preživel: "Moje mnenje je takšno, jaz za svojim mnenjem seveda v celoti stojim in za njega prevzamem vso odgovornost, ma glede na to da se zavedam, da je moje mnenje napačno in v nasprotju s partijsko linijo, se od tega svojega mnenja v celoti ograjujem y bogami tudi distanciram"
Bravo care! Grejt sakses! hehe.

Link

Ni komentarjev: